Pengalaman Praktikal

Hmm… sekejap je dah nk habis study.. terasa tempoh 6 tahun belajar macam sebulan je habis… sekarang baru je habis semester 7 nk masuk semester 8, lepas tu HOORAY habis study.. Sementara nk tunggu habis study ni kitaorg kena ambik latihan industri sebelum masuk minggu semester akhir.. 

Untuk aku.. dh mcam-mcam company ak hantar application untuk latihan indusri tapi sume xde jawapan. Suma satu company je yang reply.. Nama company tu TURCOMP ENGINEERING SERVICES SDN. BHD. Aku start praktikal mula 23 May lepas. Kat company tu aku masuk praktikal skali dgan member kelas aku.. So ada jgak r member masa praktikal tu.. Aku dngan member aku kena letak dlam department engineering.. Tp masa mula-mula masuk dulu dpartment engineering tutup sebab sume engineering pg training kt singapore. So first mcam org len jugak r bosan sebab xde kje.. tp sume tu skjap je x smpai berapa jam kt sana aku dah kene panggil msuk meeting.. Memang blur r masa tu.. sebab baru 1st day dah masuk meeting memang x tau apa2.. Rupa2nya company tu ade event minggu depannya nk buat CUSTOMER FORUM dkat CHORUS HOTEL dkat KL. Ak dgan mmber aku dpat tahu diorg pinjam aku kejap untuk tolong dpartment HR untuk tolong diorg conduct event tu… Mula2 aku risau jgak r sebab x tau nk wt ape2.. tp pelan2 kitaorg beljar skit2. Alhamdulillah semua dpat diuruskan dlam minggu pertama tu..

 


Customer forum 2011 


Customer Forum 2011

 

So.. seminggu kemudian kitaorg pun conduct la event tu.. alhamdulillah semuanya berjalan lancar… Memang seronok jgak la.. sebab dapat join event tu.. apa yang paling mmbanggakan msa event tu.. ramai engineer join program tu.. lepas tu kebanykan engineer tu rmai orang melayu.. syukur sbab nampak org melayu sekarang dah ramai dlam bidang professional. 

So lepas abis program tu.. kitaorang pun balik semula ke dpartment engineering minggu berikutnya.. hmm… masa tu mmang bosan sebab xde keje.. hari2 men facebook dgan YM.. tp nasib baikla ada sorang mmber (engineer) opis ni ajak tolong die prgi buat service.. Dia kata nk check regulator bocor.. so kitaorang pun pgila kt tmpat tu dkat subang nama company tu Amalgamated Metal Corporation (M) Sdn Bhd (AMC).. Masa kt sana tu first time ak tgok rgulator.. selalu belajar kt dalm buku je.. ni dapat tgok dgan mata sendiri.. so kitaorng pun bukak la rgulator tu.. Ak pun memang xtau la nk bukak regulator tu sbab 1st time. Tp rupanya member opis aku ni pun baru fist time service regulator.. Die pun bidan terjun jgak.. hahaha.. tp xpela.. dari 1st time tu la dpat pengalaman..


Regulator (yang kecik tu) 


Bahagian dalam regulator

Regulator tu company CARRARO yang supply.. so masa 1st day kitaorg buat service tu.. kitaorg pun tukar sume tubing kat regulator tu.. tp malang nye regulator tu masih lagi bocor.. so next day kitaorg datang lagi.. and sama jgak still masih bocor.. pastu hari ketiga kitaorang datang sekali dgan boss yang incharge product CARRARO ni.. kitaorang bukak regulator tu and tukar compnent die (diaphragm dalam rgulator). tp still ada small leak.. lepas tu boss tu ckap xpe small leak tu acceptable sebab masa leaking test tu diaorg pakai gas. tp regulator tu sebnarnya untuk liquid… 

Itulah cite stakat tempoh praktikal ni.. walaupun baru 3 minggu praktikal tp dah mcam2 belajar.. tu la.. sebenarnya belajar dlam kelas ni dgan keje kt luar x sama.. Bila kita berdpan sendiri dgan apa yang kita belajar baru kita lagi cpat paham.. apa2 hal ak seronok spnjang tempoh praktikal ni… macam2 dah ak blajar dari pengalaman praktikal ni…

About Hamirul Puad